המדריך השלם לתכנון האירוע המושלם
13 בדצמבר 20195 טיפים לתכנון גינה
13 בדצמבר 2019לא מעט מחקרים מדעיים הוכיחו את היתרונות הטמונים בהוספת צמחייה לסביבת העבודה. מסתבר כי לבני האדם יש רצון מולד להיות מחוברים לטבע, תופעה שנקראת ׳ביופיליה׳.
למרבה הצער, רובנו נוטים לבלות את רוב זמננו בחללי עבודה שאין בהם שום זכר לסביבה הטבעית. כיוון שמחקרים רבים מעידים על ההשפעה החיובית שיש לפרחים ולצמחים בסביבת העבודה, על העובדים בארגון, חשוב שכל חברה לעיצוב ותכנון משרדים תהיה מודעת ליתרונות אלה
הנה שש סיבות שמבהירות מדוע צריך להשקיע בהצבת צמחים בחדרי עבודה או פרחים על שולחנות משרדיים, כן, גם על שולחן העבודה של מי שעובד מהבית.
- עוזרים להפחית את לחץ העובדים
מחקר שנערך באוסטרליה בשנת 2010 על ידיThe New University of Technology, Sydney, מצא כי חלה ירידה משמעותית בלחץ העובדים, כאשר צמחים הוכנסו לסביבת העבודה שלהם. התוצאות כללו ירידה של 37% ברמות המתח והחרדה; ירידה של 58% ברמות הדיכאון או הדכדוך; ירידה של 44% ברמות הכעס והעוינות; וכן ירידה של 38% ברמות העייפות.
החוקרים סיכמו כי המחקר מראה שאפילו צמח אחד בכל סביבת העבודה, יוכל לקדם את רווחת העובדים ולשפר את רמת הביצועים שלהם.
- עוזרים לשפר את רמת הפריון בעבודה
מחקר שנערך ב-2014 על ידי אוניברסיטת Exeter מצא כי כאשר הוסיפו כמה עציצים לסביבת העבודה, תפוקת העובדים עלתה ב-15%. הסתבר שהוספה של צמח אחד בלבד למ״ר, שיפרה את הזיכרון וסייעה לעובדים לצבור ציון גבוה יותר במבחנים בסיסיים אחרים. החוקרים טוענים שמה שחשוב הוא שכל עובד יוכל לראות משולחן העבודה שלו, צמח או פרח. כאשר אדם עובד בסביבה שיש בה משהו שגורם לו מבחינה פסיכולוגית להרגיש מעורב יותר, הוא יהפוך לאדם מאושר יותר ולעובד טוב יותר.
- מסייעים להפחית את שיעורי המחלות וההיעדרויות מעבודה
בשנת 2015 פורסם דוח של Human Spaces אשר חקר 7,600 עובדי משרדים ב-16 מדינות. המחקר מצא כי כמעט לשני שלישים (58%) מהעובדים אין צמחים חיים בסביבת העבודה שלהם. אלה שעבדו בסביבה שבה שולבו אלמנטים טבעיים צברו ציון גבוה ב-15% מבחינת תחושת הרווחה וציון גבוה ב-6% מבחינת הפרודוקטיביות שלהם – בהשוואה לעובדים שמשרדיהם לא הכילו מרכיבים טבעיים.
יש מומחים הטוענים כי הוספת צמחים לסביבת העבודה עשויה לסייע להפחית את הסיכון של תסמונת ״הבניין החולה״, אם כי קשה למצוא ראיות המגבות טענות אלה.
מחקר אחר שנערך בנורבגיה בשנות ה-90 על ידי האוניברסיטה החקלאית, מצא כי הכנסת צמחים למשרד הייתה קשורה לירידה של 25% בסימפטומים המעידים על בריאות לקויה, כולל עייפות, בעיות ריכוז, עור יבש וגירויים באף ובעיניים.
נוכחות של צמחים יכולה כנראה לגרום לשינוי חיובי בסביבת העבודה הפסיכו-סוציאלית, טוען פרופסור Tøve Fjeld בפוסט שפרסם בבלוג שלו בשנת 2001. לפי הפרופסור, הרגשה של רווחה משפיעה גם על האופן שבו האדם מעריך את מצב בריאותו. על רקע התגובה החיובית של בני האנוש לטבע, ניתן להניח כי לצמחים יש השפעה מסוימת על תחושת הרווחה. עדות לכך היא העובדה שסימפטומים הקשורים לנוכחות בסביבה מקורה, פחתו כשנוספו בה צמחים.
- הופכים את סביבת העבודה לאטרקטיבית יותר למבקשי עבודה
פרופסור סר קארי קופר, פסיכולוג ארגוני, התייחס לדו״ח של Human Spaces שפורסם ב-2015 וטען כי היתרון של עיצוב סביבת העבודה בהשראת הטבע, עיצוב הידוע בשם ׳עיצוב ביופילי׳, צובר ראיות בקצב מהיר.
לדבריו, כאשר מתבוננים על תמונת המצב של סביבות עבודה בעולם, קרוב ל-1 מתוך 5 אנשים עובדים במרחב עבודה שאין בו אלמנטים טבעיים, וכ-50% מהעובדים כמעט ולא נהנים מאור טבעי במקום עבודתם. יחד עם זאת, כשליש מאתנו טוען שעיצוב מקום העבודה משפיע על ההחלטה שלנו אם להצטרף לחברה כעובדים. יש פה פער גדול שרומז כנראה על כך שרק לאחרונה החל עיצוב מקום העבודה להיחשב כגורם מכריע בהחלטה שלנו היכן לעבוד.
- מנקים את האוויר
בעוד שבני אדם זקוקים לחמצן כדי לשרוד, צמחים ופרחים סופגים דו תחמוצת הפחמן, גז שאיננו זקוקים לו, ומשלבים אותו עם מים ואור כדי לייצר אנרגיה בתהליך שנקרא פוטוסינתזה.
בשנות ה-80 גילו מדעני נאס״א כי צמחים מסוגלים להסיר כימיקלים מזיקים מהאוויר. ומחקר אחר מצא שצמחים בתוך חלל פנימי מפחיתים את רמות הפחמן הדו חמצני בחדרים ממוזגים ולא ממוזגים.
- עוזרים להפחית את רמות הרעש
צמחים מסוגלים לקלוט צלילים ובכך לסייע בהפחתת רעשים מסיחי דעת כמו פטפוט במשרד שנשמע ברקע. מיקום של עציצים גדולים במספר מיקומים תורמים רבות להפחתת רעשים.