זרי אבל: כשהפרחים עצובים
13 בדצמבר 2019זרי כלה – 7 רעיונות לזרי כלה
13 בדצמבר 2019בראשית ימי המדינה, החקלאות התמקדה בענפים פרקטיים שנועדו לספק מזון לאוכלוסייה הצומחת במהירות. פרחים היוו תחום שולי כיוון שלא נכללו בין הענפים הללו. עם העלייה ברמת החיים, החלו יותר ויותר חקלאים לגדל פרחים על מנת לספק את הביקוש הגובר להם. בשיאם, היוו הפרחים את אחד מענפי הייצוא המרכזיים של החקלאות: בתחילת המאה ה-21, פרחים – שזכו להערכה רבה בכל העולם – היוו כ-30 עד 35 אחוז מכלל התוצרת החקלאית הטרייה שיוצאה מישראל.
אולם לקראת סוף העשור הראשון של המאה ה-21 חלה ירידה משמעותית בהיקף הייצוא. אם ב-2008, לדוגמה, היקף הייצוא של פרחים עמד על למעלה מ-200 מיליון דולר הרי שב-2011 יוצאו פרחים בשווי של קצת יותר מ-100 מיליון דולר בלבד. נתון נוסף המעיד על השינוי הדרמטי שעברה החקלאות בארץ בענף זה הוא הצמצום הדרמטי בשטחים המוקדשים לורדים – פרח כה יפה ופופולארי: מלמעלה מ- 900 דונם בשנת 2004 למאה דונם בלבד ב- 2009. גם השטחים המוקצים לגרברות, פרח אהוב אחר, הצטמצמו משמעותית באותן שנים – מכ-400 דונם ל-80 דונם בלבד.
הסיבה העיקרית: התפתחות מואצת של חקלאות פרחים באפריקה, שבה הקרקע זולה הרבה יותר ולעיתים אף עלותה אפסית, ובנוסף גם עלות העבודה בה זולה לאין שיעור ביחס לארץ (דולר עד שניים ליום ביחס לכ- 40$ בממוצע לעובד זר שכידוע החקלאות בארץ מבוססת עליהם). חוות הפרחים הענקיות שהוקמו בקניה, טנזניה, אתיופיה ומדינות נוספות ביבשת השחורה מחקו כמעט לחלוטין, למשל, את גידול הוורדים בישראל – תחום שבשיאו גלגל מאות מיליוני דולרים בשנה.
מצד שני ישנם פרחים הנהנים מצמיחה מרשימה ומעלייה בשטחים המוקדשים לגידולם. בפרט יש לציין את הכלניות והנוריות וכן ענפים ירוקים שונים המשמשים לקישוט זרים (ארליה, רוסקוס ועוד).
האם יש עתיד לגידול הפרחים בארץ?
לצד הנתונים המציירים תמונה קודרת יחסית לגבי גידול הפרחים בארץ כחלק בלתי נפרד מהחקלאות, כדאי לדעת ששוק הפרחים בישראל עדיין מגלגל כמיליארד שקל בשנה – בעיקר תוצרת טרייה המגודלת בארץ. כך שבהחלט מוקדם להספיד את חממות הפרחים או את הפרחים המגודלים תחת כיפת השמיים.
כמו כן חשוב לזכור שעל פי ההערכות מגלגל שוק הפרחים בעולם כ-80 מיליארד יורו (!). רוב הרכישות של פרחי קטיף הן לצורכי מתנה צבעונית, פורחת ומלאת חיים כמו גם רומנטית מאוד, 30% מהרכישות הם של אנשים המעניקים זר פרחים לעצמם ו- 10% הנוספים הם לאירועים – שהרי כל אירוע שמכבד את עצמו כולל סידורי פרחים מרהיבים. לצד המספר המרשים של 80 מיליארד יורו יש לציין כי המגמה היא של עלייה מתמשכת בביקוש לפרחים, בעיקר בזכות העלייה ברמת החיים והמודעות ההולכת וגוברת לתרומתו של הפן האסתטי לחיינו.
נראה, אם כן, שבהחלט עדיין כדאי להשקיע בפרחים – בפרט במדינה כמו ישראל, הנהנית מחקלאות חדשנית ומתקדמת ומהאפשרות לפתח זנים מרהיבי עין ועמידים במיוחד.