אדנית התבלינים – צמחי תבלין ותה שנעים להכיר!
12 בדצמבר 2019פרחים בקנה: פרחים לרגל המצב
12 בדצמבר 2019עציץ או אדנית תבלינים עשויים להיות מתנה מקורית ושימושית, ולשמש כתחליף ירוק ורענן לזר הפרחים המסורתי. צמחי התבלין היו בעבר חלק בלתי נפרד מגינות הבתים, ושימשו את האנשים באופן יומיומי לשם תיבול, בישול, מיצוי, רקיחת תרופות והשראת ריח נעים בחללי הבית. כיום מחליפים העציץ או האדנית את חלקת האדמה וגינת הבית של פעם, ומאפשרים לנו לגדל צמחי תבלין שיעשירו את התבשילים והמשקאות הביתיים, יפיצו ריח טוב, ויספקו תחושה נעימה של צמיחה וקשר לטבע הירוק. לפניכם אוסף הנחיות שיסייעו בהכנת עציץ או אדנית של צמחי תה ותבלין.
מהם היתרונות של גידול תבלינים בבית?
מתי בפעם האחרונה שתיתם לימונדה עם ענף נענע טרי? ומתי אכלתם צלחת פסטה מהבילה ברוטב עגבניות ובזיליקום ריחני שנקטף זה עתה? "צמחי תבלין" או "עשבי תיבול" הם שני מונחים המאגדים מאחוריהם אוסף של מיני צמחים, שפרט לירקרקות החיונית שלהם, ניתן להשתמש בחלקיהם לשם תיבול, בישום ואף רקיחת "תרופות סבתא" למני מצבים גופניים ורפואיים. אחרי הכל, אין כמו לאכול תבשיל שתובל בעלי רוזמרין או אורגנו מן האדנית הביתית, או לבשם את ארון הבגדים ואת חדר השירותים בניחוח לבנדר משכר. מרבית צמחי התבלין שנציע בהמשך הם צמחים חזקים יחסית ונוחים לגידול, ועל כן הם מהווים מתנה אידיאלית ומקורית לאחרים או לעצמכם. הם מצריכים מעט טיפול והשקייה, ומניבים הנאה, ריח וטעם.
בעציצים הגודל כן קובע! -כמה מלים על כלי הקיבול והגידול של צמחי התבלין
מרבית צמחי התבלין זקוקים למרחב גדילה מספק, שבו די אדמה ומקום להעמיק שורשים. כמו כן, ככל שכלי הקיבול שבו יצמחו עשבי התבלין יהיה גדול יותר, כך יתאפשר לאדמה להישאר לחה לאחר ההשקיה. כלי קיבול קטנים מתייבשים במהרה, והצמחים שבהם נתונים בסכנה של מיעוט מים והתיבשות. אם החלטתם להעניק כמתנה עציץ של צמחי תבלין, דאגו לעציץ בעל נפח גדול, שיוכל לאפשר קרקע לחה וצמיחה איתנה. אם אתם בוחרים אדנית, ודאו שהאדנית ארוכה – מומלץ שתהיה באורך של 80 סנטימטרים לפחות, ובגובה של 20 סנטימטרים לפחות. באדנית שכזו או גדולה יותר כמו אדניות עץ לגינה שניתן לשים במרפסת או בגינה, ניתן לשתול שניים או שלושה שתילים, במרווחים של 30-40 סנטימטרים זה מזה. בבחירת השתילים כדאי לשלב צמחים שאינם מצלים או משתלטים זה על זה והם פחות או יותר בעלי גודל דומה. דוגמא לצמחים שעשויים להשתלב היטב היא לואיזה, לימונית ומרווה, או נענע, מנטה ושיבא יחדיו. שימו לב שבאדניות או בעציצים קטנים, צמחי התבלין עלולים להתייבש בקלות ושורשיהם עשויים להסתבך זה בזה ולעכב את הצמיחה. אם בכל זאת בחרתם בכלי קיבול קטן, משיקולים של מקום או נוחות, שתלו צמח אחד בלבד, כדי להמנע מצפיפות, ובחרו בצמח "חזק" שעשוי לשגשג גם בתנאים שכאלו, כדוגמת זוטה או נענע.
מהי העונה המתאימה לגידול צמחי תבלין?
צמחי תבלין ותה שונים זה מזה בתנאי הגידול הנחוצים ובעונות המתאימות לשתילה, ועל כן מומלץ להתייעץ טרם השתילה. העונה המומלצת לשתילה של צמחי תבלין רבים היא הסתיו – רגע אחרי שוך החמסינים, כאשר אוויר הערב נעשה קריר יותר, והלילות מתקצרים. זוהי עונה שבה עדיין יש די אור, הנחוץ לצמיחה ולשגשוג, ומצד שני, החום אינו מכה ומייבש את אדמת העציצים ואת הצמחים עצמם. מרבית צמחי התבלין הם "רב שנתיים", כלומר מתאימים לגידול לאורך כל ימות השנה. עם זאת, ישנם צמחי תבלין הסובלים בעונות שנה מסוימות מירידה בצמיחה ונכנסים למעין "תקופת המתנה". כך למשל, צמח הבזיליקום רגיש לתנאי קור, ועשוי להשיר את מרבית עליו בחורף ולהיכנס למעין תרדמת עד בוא האביב. צמחים אחרים עשויים לסבול מתנאי שמש ישירה או חום כבד – כזה הוא למשל הלבנדר. גידול בסביבה ביתית מאפשר חשיפה מדודה ונכונה לאור ולאוויר, שליטה על כמויות המים, ותכנון נכון של זמני שמש וצל. כל אלו עשויים לסייע לצמחי התבלין לשגשג.
ומהו המצע המתאים?
צמחי תבלין מומלץ לשתול באדמה מאווררת ומדושנת (ניתן לקנות אדמה בשקים או לרכוש אדנית מוכנה לשתילה או כזו שבה צמחים שתולים). ניתן למלא את האדנית באדמת גידול איכותית ומתאימה, ולהוסיף מעת לעת דשן טבעי, על מנת לסייע להתחזקות ולצימוח יפה. את אדמת העציצים והאדניות מומלץ לרענן ולהחליף מדי שנתיים בערך, על מנת לאפשר לצמחים גדילה בקרקע עשירה וחדשה.
אדנית תבלינים ירוקה היא מתנה יפה וייחודית, שמשלבת יופי, ריח ותחביב שבצידו הנאה וסיפוק. גידול צמחי תבלין בבית מאפשר אספקה טרייה של עלים ירוקים לסלטים, תבשילים, חליטות ועוד. היתרונות הם רבים, ובאדנית נוחה ניתן לגדל צמחי תבלין יפים לאורך כל השנה. במאמר הבא ניתן טיפים נוספים לגידול צמחי תבלין ונסקור צמחי תבלין בולטים ומומלצים.
שיהיה בהנאה, בריח טוב ובטעם טוב!